Pinnot blanc, Weiser Burgunder
Odrůda vznikla jako pupenová mutace Rulandského šedého a pěstuje se v Alsasku již od 14. století. Celá skupina burgundských odrůd zřejmě pochází z Burgundska, je rozšířena po celé Evropě. Český název "rulandské" pochází z označení Burgundského šedého v Německu, kde se o jeho rozšíření zasloužil Johan Seger Ruland ze Speyeru.
Naše vínaList je středně velký, tří až pětilaločný, povrch mírně krabatý.
Hrozen je malý až střední, válcovitý a hustý.
Žlutozelená bobule je malá, kulatá až oválná.
Vyznačuje se pozdním zráním.
Klade vysoké nároky na polohu a půdu.
Polohy vyžaduje slunné, půdy záhřevné, hlinité a dostatečně vododržné.
Víno bývá plné, extraktivní s vyššími kyselinami. Zráním nabývá na kvalitě.
Typická odrůdová vína jsou světle žlutá až zlatavě zelenožlutá, jemné květinové neutrální vůně, u vyzrálého vína chlebnaté.
Chuť je plná, dlouhotrvající, harmonická a elegantní. Ve vůni a chuti můžeme hledat hrušky, broskev, červené ovoce, lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku, máslo, vanilku, jemnou kouřovou příchuť, citrusové plody a lipový květ. Vína jsou vhodná k dlouhodobé archivaci.
Vína Rulandského bílého lze podávat při slavnostnějších příležitostech k bohatému výběru masitých jídel.
Hodí se dobře i k uzeným rybám, pečením, sýrům s ušlechtilými plísněmi i hustším polévkám, výraznějším paštikám a k uzenému masu.
Vína přívlastková jsou vhodná k dezertům. Svěží Rulandské je vynikající aperitiv.